Annonse
Indrepuls

Statens åpenbare dobbeltmoral

Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har etter norsk lov enerett på alle pengespill og lotterier i Norge. Etter EØS-retten som vi selv har forpliktet oss til å følge, er en slik enerett egentlig forbudt, men de har fått tillatelse fordi de overfor EØS-styresmaktene har hevdet man anser det umoralsk å spille spill i Norge. Et monopol innebærer en sterk inngripen i fri flyt av varer og tjenester, og kan bare begrenses om staten har svært gode grunn for det. Vår grunn har staten hevdet å være moralen her til lands, at de norske borgerne anser det som umoralsk å spille spill. Denne moralske følelsen mot spill gjør at kun staten skal få lov til å tjene penger på nordmenn som selv velger å gamble. Her er det selvfølgelig flere åpenbare innvendinger staten ikke så enkelt kommer unna.

For det første er det veldig få i Norge i dag som vil være enige i at det er umoralsk å bruke penger på å spille spill i dag. Jeg tviler sterkt på at noen med virkelig overbevisning kan hevde at det er den allmenne følelsen i Norge i dag. Gambling og pengespill er i seg selv ikke umoralsk. Noe man derimot kan argumentere med, er at det er umoralsk å tjene på de som har problemer med gambling. At de som får profitt på andres avhengighet handler uten moral. Dette kan nok flere si seg enige i. Men da er det ikke gambling i seg selv man finner galt, men derimot fortjenesten de som tilbyr spillene sitter igjen med, og andre følger gambling kan bringe med seg.

Dette bringer meg over på min andre innvending mot det staten hevder er moral og umoral. La oss nå si dette er den gjengse oppfatningen i Norge, noe jeg tror de fleste vil være enige i. Så ser vi på hvem som tjener på pengespill i Norge – hvem som sitter igjen med fortjenesten. Jo, det er staten det. De som hevder å være moralens vokter er de som er mest dobbeltmoralske. Private pengespilloperatører er i hvertfall ærlige om intensjonen bak tjenestene de tilbyr. Noe som lite overraskende er å tjene penger. For staten er dette selvfølgelig også intensjonen. Problemet er bare at de forsøker helt uten nytte å få oss til å tro at de har en annen hensikt med å hindre andre aktører fra å entre markedet. De vil ha enerett på spillerne for at man slik kan begrense pengespill.

Ironien i argumentene deres om at de gjennom monopolet vil begrense antall mennesker som gambler i Norge er så klar at det er på grensen til det latterlig. De hevder det er umoralsk å spille med penger, og at et monopol vil gjøre tilgangen vanskeligere. Likevel fortsetter de med en kjempe innsats å tilby en haug med forskjellige pengespill. De har på det norske folks vegne, hevdet at pengespill er noe fordervet, usunt og galt, men på den andre siden så reklamerer de massivt for keno, Lotto, tipping, Eurojackpot, spillautomater og et titalls andre pengebaserte spill. Kan noen vennligst fortelle meg hvordan de kan fortsette som de gjør – total uten logikk og totalt i utakt med hva folk flest mener er riktig.

Vist 1198 ganger. Følges av 2 personer.

Indrepuls

Følges av 3317 medlemmer.

Indrepuls er stedet der også leserne kan publisere bilder, innlegg og arrangementer i kalenderen. Indrepuls.no er lokalsonen til Smaalenenes Avis, som dekker kommunene Hobøl, Spydeberg, Skiptvet, Askim, Trøgstad, Eidsberg og Marker. Avisen kommer ut seks ganger i uka på papir, mens nettutgaven, smaalenene.no, oppdateres hele uka.

Retningslinjer for Indrepuls

Her på Indrepuls kan du si og mene hva du vil om det meste, men bruk sunn fornuft og hold deg til normal folkeskikk. Her kommer noen retningslinjer og anbefalinger.

Vær ålreit. Skriv innlegg i en saklig og sivilisert form, men ikke mist engasjementet!

Skriv på norsk. Dansk, svensk og engelsk er også tillatt.

Hvis du har lyst til å skifte tema midt i en samtale, bør du heller starte en ny debatt ved å opprette et nytt innlegg.

Rett skrivefeil. Du har en halvtime på deg for å redigere innlegget etter at det er skrevet.

Redaksjonen i Smaalenenes Avis følger med på debatten og kan fjerne eller redigere innlegg. Det vil skje i henhold til forumets retningslinjer og generelle presseetiske retningslinjer slik de er nedfelt i Vær Varsom-plakaten.

Du kan sende epost til nettavisen@smaalenene.no eller redaksjonen@smaalenene.no om du mener et innlegg eller en kommentar er upassende.

Det er redaksjonen som bestemmer hva som godtas eller ikke, men du er i din fulle rett til å protestere mot våre avgjørelser.

Vi tillater ikke følgende:

  • Avsporing av debatten.
  • Hets mot folkegrupper, rasisme eller andre injurierende innlegg. Innlegg som strider mot norsk lov vil bli fjernet. Det samme gjelder lenker som viser til nettsteder med ulovlig innhold, eller innhold som allerede er fjernet fra Smaadebatten eller Indrepuls.
  • Urimelig personkritikk eller karakteristikker som tar form av trakassering eller hets av meddebattanter. Vi forventer at du behandler andre debattanter med respekt. Diskuter sak, ikke person!
  • Avskrift og kopiering av opphavsbeskyttet materiale. Du kan for eksempel ikke kopiere artikler som er publisert i andre medier. Du kan imidlertid sitere korte utdrag, men da med tydelig referanse til hvor artikkelen har vært publisert.
  • Spam og reklame. Innlegg som utelukkende har til hensikt å promotere produkter og tjenester eller verving til organisasjoner vil bli fjernet.
  • For å gjøre debatten tilgjengelig for så mange som mulig, ønsker vi at innleggene har ryddig tittelbruk og layout . Titler bør maksimum være på en linje. Vi forbeholder oss retten til å redigere titler og tekst hvor bruk av grafiske effekter ødelegger lesbarheten.

Vi tolererer at du bruker pseudonym, men oppfordrer alle om å bruke sitt eget navn.

Redaksjonen kan sjekke identiteten til pseudonym-brukerne ved hjelp av mobiltelefonnummeret det er registrert under. Debattanter som oppgir telefonnumre som gjør slik identifikasjon umulig, vil bli fjernet fra forumet. Det samme vil gjelde de som gjentatte ganger bryter retningslinjene. Mer om sonen

Origo Indrepuls er en sone på Origo. Les mer